Kirjoittanut Elena | 30.7.2010

Ruokapuoli

Blogin otsikkorivillä lukee ”vene ja ruokaa” mutta ei tämä ole kovin ruokablogilta näyttänyt.  Veneruokajuttuja löytyy verkosta aika vähän, ja reunaehdot ovat joka veneessä erilaiset. Tosi monet kuljettavat pallogrilliä mukanaan…

Adeliinassa on Wallaksen diesel-hella, jossa lukee joko Safe Hame tai Safe Flame. Se tarkoittaa sitä, että sisätiloissa ei näy liekkiä, ja palokaasut ohjetaan sitloodan laidassa olevaan savupiippuun (joka kuumenee ruoanlaiton aikana vaaralliseksi). Hellatasossa on kaksi  keittoaluetta. kuuma ja aika kuuma.

Kylmätilat muodostuvat kylmälaukuista ja kylmäkalleista (Cold Charlies). Kun minä olin pieni, Savon kaupoissa saattoi vaihtaa kylmäkallet ladattuihin ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Ainoassa saariston kaupassa jossa olemme käyneet, ei tätä palvelua näkynyt. Ladattuja kylmäkalleja ne kyllä myyvät.

Sadepäivänä jopa eineskeitosta tulee parempi mieli.

Koska emme ole käyttäneet hellaa purjehtiessa (siirtopurjehduksella lämmitettiin soppaa koneella ajaessa), meillä veneruokaa on kolmea päälajia:

  • Wallashellalla lähinnä satamassa
  • Retkisataman grillipaikalla
  • Eväitä ajon aikana

Kuukauden kokemuksella (ja vanhoilla mökki- ja telttaretkitaidoilla) on opittu jo kaikenlaista, mitä kirjaan tähän että muistaisin ensi kesänä.

  • Pilkkominen, kuoriminen ja raastaminen kannattaa tehdä kotona niin paljon kuin mahdollista. (Resepteissä sipulitahna.) Valmis juustoraaste on ihan OK. Pakastevihannekset toimivat lisäkylmäkalleinakin.
  • Pinnamiehen ravinto- ja nestetasapainoa voi pitää yllä kirsikkatomaateilla, rypäleillä ja aprikooseilla.
  • Tosi hyvä ajatus tehdä salaatti tai voileipiä valmiiksi tai puolivalmiiksi ennen liikkeelle lähtöä. Jos ei syö matkalla niin ainakin perille tultua ennen kuin alkaa mitään hiillosta virittelemään.
  • Olen mitannut puuroryynit ja riisit annospusseihin, ja tiedän paljonko pussilliseen laitetaan vettä (kaksi tai kolme veneen lasillista).
  • Grilliruokien lisukkeeksi on tehty perunasalaattia, kuskusta ja bulguria. Nämä voi aika helposti kantaa valmiina veneestä grillipaikalle. Samalla voi keittää tiskivettä termospulloon.
  • Tiskiveden lämmitystä varten hankittiin myös 10 litran musta säkki jonka saa näppärästi kiinni kannelle kuumenemaan auringossa (Mikillä ja Marjalla on tällainen suihkusäkki.).  Näillä säillä se ei ole ollut paljoa lämpimämpää kuin merivesi, mutta ehkä toisissa oloissa.

Bilteman murokulhot on tosi monikäyttöisiä: puuroa, keittoa, pastaa, salaattia.

Siirtopurjehdukselta unohtui vihanneskassi kotiin, joten kuvat on senpuoleen ankeita. Loppukesä onkin sitten syöty salaattia.

Juhlallisin annos: lammasta ja sienirisottoa.

Pakastettu liha pysyy kylmälaukussa 2 tai 3 päivää säästä riippuen. Marinointikin lisää säilytysaikaa. Lähtiessä ei kuitenkaan aina tiedä, ollaanko ruoka-aikaan paikassa, jossa voi grillata.

Filmaattinen tarjoiluehdotus.

Säilyviä kesäisiä jälkiruokia en ole vielä keksinyt. Kuvassa näkyvät piparkakut olivat pehmeitä ennen kun ne oli kaikki syöty.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: