Kirjoittanut Elena | 14.9.2015

Korkeapaineella

Viikonlopun säätä hehkutettiin etukäteen syksyn upeimmaksi. Purjehtijalle lämpimään korkeapaineviikonloppuun liittyy kolme ja puoli uhkatekijää.

Keskellä korkeapainetta ei tuule. Korkeapaineen laitamilla tuulee kyllä, mutta kovin montaa päivää etukäteen ei yleensä onnistuta ennustamaan, mille puolelle korkeapainen keskus luiskahtaa, ja miltä suunnalta se tuuli lopulta puhaltaa. Niinpä varauduimme pitkään purjehduspäivään monipuolisilla eväillä ja katsomalla taukopaikat, mihin jäädään tarvittaessa  ”tyyntä pitämään”.

muuttolinnut - 1

Lämmin, kostea ja heikkotuulinen sää voi johtaa sumujen muodostumiseen mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Perjantaina aamu oli kirkas, mutta sumu pamahti päälle aamupäiväksi. Tuulen viritessä sumu hälveni jälleen, ja lähdimme purjehtimaan kohti kerhomme saaritukikohtaa.

Kun ilmanpaine nousee, meriveden korkeus laskee (vanha nyrkkisääntö 1 hPa paineessa vastaa 1 cm korkeudessa). Näimme kiviä, joita emme ole nähneet pitkään aikaan, ja laituripaikkaa valittiin huolella.
talkoosaapuu - 1

Kaunis sää houkutteli ennätysmäärän talkooväkeä.

Selkä, kostea ja tyyni sää johtaa voimakkaaseen kasteen muodostumiseen. Lauantaiaamuna kansi oli litimärkä. Uusi keksintö hyttysverkko kansiluukun päällä esti kosteuden tiivistymisen luukun sisäpintaan.

Tuulta oli tarpeeksi niin että ehdittiin valoisaan aikaan kerhosaareen, ja päästiin osallistumaan lauantain talkoisiin aamusta asti. Syystalkoiden iskulauseeksi muodostui ”paremmat ilmat, enemmän veneitä ja isompi kokko kuin juhannuksena”; ehkä meidän pitäisikin siirtää juhannusjuhlat syyskuulle ? Keskiyön auringon sijasta ihailtiin revontulia, tai siis jotkut ihailivat torstain ja perjantain välisenä yönä. Meille oli ihmettelemistä jo linnuradassa ja satelliiteissa.

Mainokset

Responses

  1. Vau mitkä yönäkymät teillä on ollut!
    Tuo on kyllä yksi purjehduksen iloista: nähdä luontoa ja sääilmiöitä eri vuodenaikoina (paitsi talvella) ja vuorokaudenaikoina.

    Kiitokset merivedenkorkeuden nyrkkisäännöstä ja hyttysverkkoniksistä!

    • Aikaisempina vuosina tiivistymistä on torjuttu pitämällä luukun päällä kynnysmattoa ja auton kumimattoa, mutta mä kuitenkin tykkään että kattoikkunasta tulee vähän valoa. Tuo verkko, jossa on metallipaino reunassa, hämärtää tähän aikaan vuodesta ihan riittävästi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: