Kirjoittanut Elena | 7.7.2015

Raunioita ja ruusuja Loviisan Svartholmassa

Loviisasta on tulossa Suomen Visby: se juhlii ruusujaan erityisen perustellisesti yhtenä heinäkuun viikonloppuna. Se oli sama viikonloppu jolloin me lähestyimme kaupunkia, ja päätimme tällä kertaa pitää vähän etäisyyttä juhlahumuun  ja yöpyä Svartholman merilinnoituksessa.

Svartholma_muuria - 1Svartholma on Loviisan Suomenlinna: Augustin Ehrensvärd on tuonut sinne jopa syreeneitä.  Mutta kun Suomenlinna on sekä linnoitus että kaupunginosa, Svartholmassa pääosassa on se linnoitus. Osallistuin opastetulle kierrokselle, mutta koska wikipediassa on linnoituksen historiasta tarkka selvitys, en kertaa sitä tässä.

Svartholma_penkki - 1Omalla veneellä saapujalle on kolme laituria: kahvilan edessä aisapaikkoja (kuulemma lyhyet aisat), länsilaiturissa poijuja (yhteysalus tulee samaan laituriin) ja keskimmäiseen lastauslaituriin voi mennä paaluihin sivukiinnitykseen. Meille suositeltiin läntisimmän laiturin poijuja, ja siinä olikin varsin rauhallista, kahvilan elävä musiikki ei kuulunut vastatuuleen sinne. Sama laituri on ollut osa telakkaa jossa varustettiin laivastoa Ruotsinsalmen taisteluun.

Svartholma_satama - 1Jos vierailette linnoituksessa ja haluatte nähdä oikean vankityrmän ja taitavasti muuratun ruutikellarin, suosittelen taskulamppua (tai opaskierrosta). Tuolla on aikaisemmin ollut kasveihin erikoistuneita kierroksia mutta ne on lopetettu. Timo onneksi tiesi että  tämä valkokukkainen kasvi on koiranheisi, ja sen marjat ovat myrkyllisiä.

Svartholma_kukka - 1

Koiranheisi kukki Svartholmassa.

Lähtiessä otettiin vielä yleiskuva linnoituksesta väylältä päin.

Lähtöaamun yleisnäkymä väylältä päin.

Lähtöaamun yleisnäkymä väylältä päin.

Mainokset

Responses

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kohteelta. Pitää laittaa heti must visit listalle, jos jonain päivänä pääsisin käyymää. Ihania kuvia, niissä oli niin kesäinen tunnelma että =).

    • Kiitos ! Laita ihmeessä must visit -listalle sekä tämä että itse Loviisan vierasvenesatama, sinne on kuulemma tullut tänä vuonna suihkut. Meillä on tulossa vielä toinen idänretki, nyt haettiin koko A-merikorttisarja (aiemmin on purjehdittu irtolehdillä).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: