Kirjoittanut Elena | 30.6.2015

Lyhyt pysähdys Bylandetissa

Loma alkoi tututtuun tapaan: rauhallisesti Lähteelään, hyvät ruoat siellä, siitä seuran saareen toiseksi yöksi. Purjehdus kulki vähintään yhtä hyvin kuin ennen, sinnikkäästi kryssittiin Lähteelään (25 NM matkalla joka on yleensä noin 17 NM), kryssien jatkettiin myös Lähteelästä etelään Porkkalanselälle eikä hermostuttu edes Vormön pläkässä (siitä kirjoitan ehkä joskus toiste lisää).

kesa_aurinko - 1

Polku seuran saaritukikohdan grillipaikalta laiturille.

Seurasaaressa kesä oli kukkeimmillaan. Saunottiin, grillattiin, tavattiin vanhoja ja uusia tuttuja, laiskoteltiin ja luettiin dekkareita.

Paluumatkalla pysähdyimme Bylandetissa. Kirkkonummen Mickelskären-saariryhmää me on aina katsottu, siitä luotsituvasta on kai jokainen ohikulkija ottanut valokuvia. On myös nähty että pihalla liehuu Merikarhujen lippu ja lopetettu kiinnostus siihen. Nyt selvisi että Espoon ulkoilualueisiin kuuluva Bylandet on tuossa saariryhmässä, ja kun ennuste lupasi heikkoa tuulta iltapäiväksi, päätettiin tutustua uuteen saareen.

Saaren pohjoiskärjessä on yksi poiju, länsireunalla useita. Länsipuolen jyrkimmällä kohdalla oli jo moottorivene. Osoittelivat auliisti missä on syvää ja missä matalaa. Pohjoisen poijupaikka vaikutti suojaisemmalta joten kokeiltiin ensin sitä. Rannassa on paljon rautalenkkejä, joten ankkurilla olisi monia muitakin paikkoja, mutta pohjassa on varoiteltu olevan joko poijuketjua tai sodanaikaisia kaapeleita. Nuo ankkurointiesteet on kai saaren länsipuolella mutta mistäs sitä tietää. Luoteisen kalliolla on myös ruosteisia ketjunpätkiä.

Poijusta etelään löytyi sopivat lenkit. Meidän keulasta ei tarvitse hypätä, vaan käännytään selin saareen, pidetään kaiteista kiinni, laitetaan toinen jalka keulan kärkeen ja roikutetaan toista jalkaa takaviistoon alas kunnes se ylttää kiinteälle kalliolle. Jos kallio on hyvin alhaalla, kuten tässä, joutuu pudottautumaan viimeiset kymmenet sentit, mutta silloin takaisin veneeseen nousu on painokelvotonta ähräämistä.

Poijupaikka saaren pohjoisreunalla, kuvan etualalla näkyy suojaiampi pikkulahti ja hyvää rantautumispaikkaa merkitsevä tikku.

Poijupaikka saaren pohjoisreunalla, kuvan etualalla näkyy suojaisampi pikkulahti ja hyvää rantautumispaikkaa merkitsevä tikku.

Silmämäärin parempi paikka olisi ollut hieman idempänä, missä kallionkoloon on pystytetty lauta kenties paremman rantautumispaikan merkiksi?  Uusi ankaroliina yltti poijulta etelän lenkkeihin juuri ja juuri. Ne toiset lenkit olisi luultavasti olleet jo liian kaukana poijulta.

Se-joka-kävi-vestekillä osti keväällä kahdesta ankaroliinasta sen lyhyemmän, olisko ollut 30 metriä, koska kuvitteli ettei pitempää 50-metristä tarvitsisi ikinä. Kelalle ne lisämetrit mahtuisivat kuitenkin kivuttomasti, kun taas 50 metrin köysimäärä vaatii paljon enemmän tilaa. Jälkiviisaan suositus: osta se pidempi liina.

Laivaväylän aallot heiluttivat venettä sen verran, että päätettiin nauttia vain pullakahvit ja jatkaa matkaa ennen ruotsinlaivojen ohitusta.

Saari on idyllinen, siellä on useampia grillauspaikkoja ja vessat. Yksi grillipaikka on Porkkalan miehityksen aikaisessa leipomorakennuksessa. Kaikennäkevä torni nähtiin myös, saaren komentajan talolle ei osuttu.

Ruohosipulimeren joukossa oli myös täysin valkoisia kukkia.

Ruohosipulimeren joukossa oli myös täysin valkoisia kukkia.

Enkä ikinä ole nähnyt tällaisia määriä kukkivaa ruohosipulia.

(Enemmän kuvia saaresta ovat julkaisseet Split Pot ja Lady Grace.)

Ari_sumu - 1

Kotimatka sujui myötätuuleen leppoisasti, vähän liiankin leppoisasti. Kovasti keskusteltiin jäädäänkö Gåsgrundetiin tai Stora Härröhän yöksi, grillattavaakin olisi. Jatkettiin kuitenkin kotia kohti. Laivakeittiö tarjoili kylmän leikkelelautasen, banaanin ja kirsikoita. Rönnkobbenin kohdalla alkoi näkyä hellepäivän päätteeksi muodostuvaa sumua, itse päästiin laituriin hyvän näkyvyyden vallitessa, mutta ennen kuin auto oli lastattu, sumu peitti koko sataman.

Sumu nousee.

Sumu nousee.

Mainokset

Responses

  1. Olipa mukavaa nähdä kuvia Bylandetista. Tämä saari on meiltä vielä korkkaamaatta, vaikuttaa vierailun arvoiselta. Itse olen vähän arka rantautumaan ilman laituria, vaan kaipa siihenkin tottuisi kun harjoitelee =). Ja meillä on se pidempi Ankkaroliina =D.

    • Mene ihmeessä, siellä on sinulle paljon kuvattavaa ! Länsipuolella on laituri, johon ei tosin saa kiinnittyä. Ajattelin että hätätilassa tulen takaisin veneeseen siitä…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: