Kirjoittanut Elena | 13.8.2014

Vihdoinkin Stora Svartössä. Klop.

Monta kertaa on meinattu mennä Stora Svartöhön Lähteelää vastapäätä. Nyt oli vapaana kaikkein oikeinpuolimmainen poijupaikka. Siihen siis. Toinen veneilijä tuli vastaan, sai köydestä kiinni kun kuului klop. Köli otti pohjaan.

Vaaranpaikka tässä vapaana. kolahtaa vasta aika lähellä laituria.

Vaaranpaikka tässä vapaana. kolahtaa vasta aika lähellä laituria.

Viereinen vene siirtyi ankkuripaikalle, me heidän paikalleen ja laiturin päässä kävi ensin pieni purjevene ja myöhemmin iso moottorivene, ilman ongelmia. Siinä välissä kartoitettiin uimalla ja kahlaamalla, että kyse ei ole irtokivestä vaan viereisestä kalliosta ulottuu laiturin eteen merenalainen harjanne. Meidän 150 cm syväys oli nyt (meriveden korkeus Helsingissä -10 cm) juuri ja juuri liikaa. Myös isompi vene voisi tuohon mahtua jos sen köli on takana.

Saari itse on kaunis ja luonnoltaan aivan erilainen kuin Lähteelä. Sen eteläosasta löytyy asutuksen jäänteitä.

Svarto_itaranta

Aamulla taivas oli pilvessä ja meri peilityyni. Ensimmäiset veneet lähtivät ennen yhdeksää, ennuste oli luvannut voimistuvaa tuulta ja me sinniteltiin puoli yhteentoista. Lippu liikkui ja vedenpinnassa oli karetta, nostettiin kuitenkin purjeet ja liikuttiinkin 2,5 solmun vauhdilla. Viritettiin taas preventteriköysi (ennen kaikkea suojaamaan moottoriveneiltä) ja spinnupuomi pitämään purjeita virsikirja-asennossa, ja niin vene suorastaan kiisi huimaa neljän ja puolen solmun vauhtia. Kokeneempaa lukijaa naurattaa tässä, mutta haluan huomauttaa, että yksi 38-jalkainen vene lähti perään Stora Svartöstä eikä ohittanut meitä ennen kotia, ja yksi Maxi-vene me saatiin kiinni ja ohitettiin !

Me on opeteltu purjeiden trimmaammista niin että katsotaan, miten meitä ohittaneiden veneiden purjeet ovat, ja matkitaan niitä. Samalla mietitään miksi. Tänään se ei onnistunut; ohittajilla oli joko spinnu tai moottori käytössä. Paitsi yksi oi katamaraani.


Kommentit

 1. Samaan kohtaan kolautettiin ensimmäisenä kesänä. Taisi olla neljäs purjehdus. Kirjoituksien mukaan emme ole olleet ainoita. Saisi siinä jokin lappu olla laiturissa. Sitä ei vaan osaa odottaa.

  • Oliko teidän ensimmäisenä kesänä jo uusi laituri ? Siinä on edelleen vanha laituri kalliota pitkin, sitten kävelysillat (näkyy mun kuvan nurkassa) ja uusi kelluva laituri kauempana rannasta. Vanhan laiturin aikana kaikki vanhat ja kuuluisat on tuossa kolautelleet, ja vanhan laiturin reunassa on myös merkkejä ”Ei tähän !” ”Kivi !”.

   Mutta joo, permanent-tussi tai kynsilakkapurkki mukaan ensi kerralla ja tägit tuohon.

   • Meillä taisi silloin olla vielä vanha laituri. Mitään vahinkoa ei kuitenkaan tullut. Nopeutta ei juuri ollut, mutta eihän se kolahdus kivalta kuulostanut.

 2. No on mataa todella tuossa laiturin päässä. Siitähän pitäisi olla jo ihan varoitus taulu olemassa. Me olimme viikonlopun puolestamme Lähteelässä =D.

  • No nyt se blogitapaaminen oli sitten tosi lähellä – MeriKerttu oli nimitäin meidän kanssa Svartiksessa. Tapaamisjärjestely on siitä paha että mä en yleensä osaa ennustaa koska me ollaan missäkin. Tänään piti lähteä mutta ensi yöksi ennustetut 17 m/s puuskat sai meidän muuttamaan suunnitelmia.

   Tarinat tulee tähän jonkinlaisella viiveellä mutta tuota loki-sivua päivitän mahdollisimman nopeasti, nykyisin usein mobiilisti.

   • Hih, no blogitreffit olivat tosiaan hilkulla 😀 Meillä ei ole toistaiseksi vielä kolissut minnekään – 1,25 m syväys kun mahtuu melkein minne vaan!

 3. […] satamia Stora Svartö, Käärmesaari, Gölisnäs, Tammisaari ja […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: