Kirjoittanut Elena | 4.5.2014

Vappuna Kroatiassa

Tämä ei ollut meidän retkivene...

Tämä ei ollut meidän retkivene…

...vaan yksi näistä. Iltapesulle lähtiessä piti pistää tarkkaan mieleen, mihin veneeseen palataan.

…vaan yksi näistä. Iltapesulle lähtiessä piti pistää tarkkaan mieleen, mihin veneeseen palataan.

Vietimme vappuviikon purjehtien Kroatian vesillä. Lensimme Splitiin ja nousimme Kesäpurjeen retkiveneeseen yhdessä yhdeksän muun matkalaisen kanssa. Joukossa oli sekä perämies- ja päällikkökurssilaisia että meitä retkeilijöitä.

Kelit olivat vaihtelevat ja päästiin kokeilemaan sekä navakan tuulen sivutuulipurjehdusta että pläkässä lillimistä. Kaksi kovan tuulen jaksoa osuivat molemmat öiseen aikaan, joten opittiin myös veneen käsittelyä kovissa oloissa sekä ankkurissa että laiturissa. Hurjimmat uivat monta kertaa, mekin yhden kerran. Aurinkorasva ja sadevaatteet olivat käytössä mutta palaminen tai vaatteiden kuivatus ei muodostunut ongelmaksi.

Vaikka tavoitteena ei ollut mikään kurssisuoritus, oppia tarttui väkisinkin. Solmuja tuli kerrattua ja opittiin myös uusi solmu. Ison veneen käsittely pelottaa vähemmän, ison miehistön keskinäisen kommunikoinnin merkitys korostui. Syntyi myös hurskaita päätöksiä siitä, mitä harjoitellaan omalla veneellä tänä kesänä:

  • veneen pitämistä paikallaan kohtalaisessa tuulessa
  • sitomista kauppalaituriin vetosolmulla joka muuttuu juoksuköydeksi
  • mob-toimintaa ajamalla kahdeksikko ja quickstop
  • kesäkurpitsa-parmesaanipaistosta, mangoldiperunoita ja grillattuja mustekaloja

Kurssivene oli Beneteaun 50-jalkainen Oseanis, jossa oli viisi hyttiä, iso salonki, neljä WC:tä ja kolme suihkua sekä bimini. Isossa veneessä oli muitakin meille uusia elementtejä kuten ankkurinnostomoottori, keulapotkuri, rattiohjaus, rullaiso, sähkövinssi ja kaasu-uuni. Purjehduskoulu on tuttu asiakas joten veneen tarkastus kävi hyvin pintapuolisesti. Pikkuvikoja paljastuikin matkan varrella, osa korjattiin oman miehistön voimin, kerran vuokraaja lähettii korjaajan pikaveneellä ja kerran korjausmiehet tulivat satamapaikasta. Rallienglannilla pärjättiin muualla paitsi tankkauspaikalla olisi pitänyt osata huutaa kroatiaksi että älä kisko siitä köydestä tai vene kääntyy poikittain. Ensi kerralla tiedetään myös että kuulalaakeri on kroatiaksi kuglični ležaj .

Mainokset

Responses

  1. Oi mahtavaa! Näitä tarinoita ja kuvia olisi katsellut enemmänkin 😉

    • Kiitos ! Saattaa olla että kirjoitan satamakuvauksista toisen postauksen kunhan saadaan materiaalia yhteisestä lokikirjasta.

  2. Teillä oli varmasti hieno reissu. Nuo valokuvat olivat tosi kauniita, vallankin se ensimmäinen, missä oli se yksinäinen vene. Aina sitä varmasti jää jotain oppeja käteen ja hyvä niin, tässä on kausi vasta alussa. Minä jouduin muistelemaan siansorkan uudelleen tänäkeväänä, mutta paalusolmu meni vanhasta muistista =).

    • Kiitos, oli hienoa ! Syyskuussa voisi olla leppeämmät säät mutta näin kauden alussa lisäoppi tuli todella tarpeeseen, ja nyt on taas intoa harjoitella.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: