Kirjoittanut Elena | 28.8.2013

Kesän ötökkäkatsaus

Vuodet eivät ole veljeksiä, eivätkä öttiäiset. Vaikka ”lintukirppu” on edelleen suosituimpien tähän blogiin ohjaavien hakujen joukossa, niitä ei ole onneksi näkynyt. Punkkeja on ollut yhteensä viisi, kaikki tosi pieniä, ja punkkilassolla ne on kierretty pois. Meillä ei ole rokotuksia, mutta olemmekin pysyneet Hangon itäpuolella, kun taas TBE:tä on kai lähinnä Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla. Borrleioosilta rokotuskaan ei suojaisi, siksi punkkitarkastukset on rutiinia joka tapauksessa. Hyttysiä on ollut joissakin saarissa, pahimmin Rödjanissa, ja me niin ymmärretään naapuriveneen Ottoa joka haluaa mieluimmin yöpyä saarissa joissa ei ole luontopolkua. Keskikesän itä- ja etelätuulet toivat veneelle ajoittain kummallisia perhosia ja kärpäsiä.

Yrittää näyttää ampiaiselta. Puree.

Yrittää näyttää ampiaiselta. Puree.

Vuoden merkittävin eläin oli hämähäkki. Veneessä asuu neljä ystävällistä hämähäkkiä ja yksi pahis. Ne neljä tekevät uutterasti joka päivä uuden verkon samaan paikkaan kuin edellisenä, keulaköyden hämähäkki vaihtaa sujuvasti valkoisista köysistä sinisiin sen mukaan kummat on käytössä.  Sanotaan niiden suojelevan meitä hyttysiltä ja hedelmäkärpäsiltä.

takahamis

Pelastusrenkaan hämähäkin verkko

tulisaderankka

Takaharuksen hämähäkin verkko.

Yksi matalanpaikankammoinen hämähäkki tykkää kuitenkin tehdä verkkonsa windexiin. Hämähäkinseitti on vahvempaa kuin teräslanka, ja se riittää pitämään windexin paikoillaan etenkin heikoilla tuulilla ja ainakin liikkeellelähdön ja purjeiden noston ajan. Yleensä purjehduksen kuluessa seitti hankautuu poikki ja windex näyttää taas oikein, kunnes seuraavana aamuna taas. Sade ei ole tuohon vaikuttanut, mutta kerran kovalla tuulella sitlodaan oli tippunut hämis.

windex_verkko

Hämähäkinverkkoa windeksissä

Pahaa-aavistamaton hämähäkki sitlodan lattialla.

Pahaa-aavistamaton hämähäkki sitlodan lattialla.

Mutta seuraavalla retkellä windex oli taas jumissa.


Kommentit

 1. Voi miten mainio ötökkäpostaus =D. Meillä kanssa on sinnikäs hämis joka jaksaa kutoa ja kutoa sitä mukaan mitä joudutaan rikkomaan hänen luomuksia.

  • Siinä onkin lähikuvaekspertille haastetta: yritäpä kuvata hämähäkinverkkoja ! Tunnustan että kakkoskuvassa olen käyttänyt vanhanaikaista eli suihkupulloa.

 2. Ihana postaus 🙂 Ai tuo kukkakärpänenkin puree? Melkein olen niitä paijannut, kun ajattelin varoitusvärien olevan vain hämäystä… Tuo matalanpaikankammoinen hämähäkki on jo melkein riesa…

  Meilläkin oli kyllä veneessä piileskelevistä ja näkymättömiä verkkoja kutovista hämiksistä kerrankin iloa, kun Isokarista tarttui mukaan pilvittäin pikkuötökkää (olisko olleet vesikirppua tms.). Verkot tulivat pian näkyviksi, kun ne täyttyivät pikku-kiusankappaleista.

  • Minäkin olen luullut että nuo on vain jäljittelijöitä, mutta yksi mutanttikukkakärpäsparvi iski meihin Porkkalanselällä ja puri.

   Keväällä pitää laittaa windexiin jotain antispiderspraytä. Tai ostaa isompi windex. Paitsi jos sen alle pitää ostaa sitten isompi vene…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: