Kirjoittanut Elena | 10.7.2013

Seitsenmetrinen tilaihme

Tänä kesänä me on seurusteltu itseämme isompien veneiden miehistöjen kanssa. On päästy vierailemaan tosi hienoissa veneissä joissa on erikseen kapteenin en-suite ja lastenlasten kerrossänky-hytti.  Yhtenä sadepäivänä (no ei silloinkaan satanut kuin puoli päivää)  iski vimma kirjoittaa tilaihmeestä kiinteistövälittäjän sanoin.

Vasemmalla vaatehuone, keskellä master bedroom laadukkaine äänentoistojärjestelmineen ja sen takana kirjaston fiction-osasto, oikealla näkymä kodinhoitohuoneeseen (puolipitoiset pyykit ja grillin säilytys).

Vasemmalla vaatehuone, keskellä master bedroom laadukkaine äänentoistojärjestelmineen ja sen takana kirjaston fiction-osasto, oikealla näkymä kodinhoitohuoneeseen (puolipitoiset pyykit ja grillin säilytys).

Viihtyisä keittiönurkkaus (huomaa tekstiilien valinta), keskellä pesutilat, oikealla kylmiö, sen alla viinikellari (rappusen sisällä) ja käynti takakannelle, jossa tarjoillaan toisinaan aamiaista tai alkujuomia.

Viihtyisä keittiönurkkaus (huomaa tekstiilien valinta), keskellä pesutilat, oikealla kylmiö, sen alla viinikellari (rappusen sisällä) ja käynti takakannelle, jossa tarjoillaan toisinaan aamiaista tai alkujuomia.

(Kuvia salongista saattaa tulla tähän sitten kun saan virkattua lisää käteviä pussukoita. Ensimmäinen on puolivälissä. Haluan jo mainita että kirjaston käsikirjaosasto on salongin puolella jo siksikin, että teoksia voi tarvita kesken purjehduksen tai vaikka rantautuessa – hei miten se lippusolmu tehtiinkään…)

Pienellä veneellä pääsee sellaisille reiteille ja saariin joista isommat voivat vain haaveilla (tai käyttää jollaansa). Tämä on hyvä, koska päivämatkat jäävät helposti lyhyemmiksi kuin suuremmilla. Me on tavattu mies joka ei ole koskaan pysähtynyt Inkoon ja Hangon välillä.

Toisissa blogeissa on pohdittu septisäiliön riittävyyttä. Lyhyet päivämatkat, huussillisten pysähdyspaikkojen valinta ja haalarimalliset purjehdushousut on auttaneet siinä ettei aikuiset ole meidän vessaa vielä tarvinneet. Siellä säilytetäänkin ensiapulaukkua ja hätäraketteja, sumutorvea ja sensellaista (hätätilassa mene vessaan).

Kylmätiloista on myös keskusteltu laituriparlamenteissa. Juhannuksen aikaan meni yli viikko parilla kylmälaukulla, tosin vähän vahingossa koska kauppareissut epäonnistuivat. Pulaa ei tullut kuin tuoreesta leivästä ja hedelmistä. Tämän kesän oivalluksia ja löytöjä:

 • Lidlin UHT-maidossa on suljettava korkki
 • Kananmunat säilyvät hyvin raakoina ja keitettyinä, mutta munakotelo ei kestä kylmälaukussa tiivistyvää kosteutta
 • Kuivattuja sieniä voi liottaa samassa pakastepussissa missä ne kuljetetaankin
 • Suoramyyntiliha on tosi kätevää, kun se on pakattu vakuumimuoviin ja sen jälkeen pakastettu
 • Kirsikat kestää paremmin kuin mansikat
Mainokset

Responses

 1. Purjevene on kyllä ihmeellinen tässä suhteessa, olipa minkä kokoinen tahansa. Pieni purkkari on käytännöllisempi ja toimivampi kuin isompi moottorivene. Tilankäyttö on suunniteltu optimaalisesti niin, että kaikelle löytyy paikkansa. Ja lopusta selviää hyvällä kekseliäisyydellä ja pienellä mietinnällä. Sekin on vaan hyvä, että pieniin tiloihin ei tule kerryttäneeksi ylimääräistä rompetta. Aurinkoinen sää helpottaa pitkänmatkan kulkijaa, kun osan elämästä voi keskittää sitloodaan, kallioille ja laitureille.

  • Juu, olen luultavasti samaa mieltä – en ole koskaan ollut moottoriveneessä yötä. Kekseliäisyyden lisäksi listaisin ideoiden vohkimisen kokeneemmilta. Ja kirjallisuus Aku Ankasta 1800-luvun klassikoihin ei ole ylimääräistä rompetta – se vähentää tilantarvetta sadesäällä. Viime vuoden juhannuksena kuulemma satoi – mies ei siitä paljoa tiedä kun sillä oli hyvä kirja kesken.

 2. Hyviä vinkkejä omillekin kesäreissuille – kiitos! Meillä on myös pieni, 6,5 metrinen tilaihme, joten hyvin tutuilta kuulostavat valtaisten tilojen kuvaukset 🙂

  • Kiitos kommentista ! Varokaa metrikuumetta, siinä on sivuvaikutuksia kuten enemmän vahattavaa pinta-alaa =)

 3. Tämä olikin hauska postaus. Ollaan tässä puhuttu miehen kanssa useampaan otteeseen, että kyllä veneessä on kaikki mietitty niin loppuun asti, kun on saatu näin pieneen tilaan kaikki mahdutettua. Kyllä sitä pärjää vähemmälläkin ja oppii valitsemaan ruokatarvikkeitakin sen mukaan, mitä reissut antavat myöten.

  • Jees, paitsi että vähän ylimääräistä kaikkea pitää olla. Varajuomavesi ja varamuona ovat katsastustarvikkeita, lisäisin kyllä varavaatteet ja varakirjat, ja varasähköä kännyköihin. Usein paras vaarallisten kelien merimiestaito on se että voi jäädä vielä yhdeksi päiväksi satamaan odottelemaan kelin paranemista, kuten Puolimatruusi kertoi Utössä.

   http://puolimatruusi.blogspot.fi/2013/07/uskomaton-uto.html

 4. Hyvät ja käytännölliset tilat on tosi tärkeätpienemmässä veneessä. Niihin tulee kiinnitettyä huomiota tosi tarkasti kun valittiin venettä. Hyviä vinkkejä, niitä olisi kiva lukea enemmänkin =)

  • Kiitos ! Säilytystilojen järjestely ja hyödyntäminen on meillä vielä vaiheessa. Me aina innostutaan purjehtimaan niin pitkiä päiviä, ettei tule istuskeltua veneellä ja mietittyä missä mitäkin pitäisi.

 5. Ihanan hauskasti ja osuvasti kirjoitettu! Kokemusta on myös kaiken kokoisista veneistä ja täytyy sanoa, että näissä pienissä veneissä on oma kodikas tunnelmansa. Luovuus pääsee myös valoilleen paremmin pienemmissä veneissä asuttaessa 😉

  • Kiitos kommentista ! Juu, luovuutta tarvitaan jo esimerkiksi ruoanlaitossa ilman laskutilaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: