Kirjoittanut Elena | 28.6.2013

Grytskär ja Rödjan

Juhannusretkellä käytiin myös kahdessa meille uudessa saaressa Tammisaaren saaristossa. Uusia ankkuroitumispaikkoja voi löytää monella tavalla, meilläkin on Partiolaisten satamakirja, blogeja ja muita webbisivuja selataan (tämän retken jälkeen löysin luonnonsatamat-sivuston) ja laiturilla jututetaan kokeneempia. Tämä paikka löytyi niin, että viime vuonna näimme tässä itseämme isomman veneen, merkitsimme paikan alueen erikoiskarttaan ja nyt tultiin kokeilemaan.

Grytskar_hamara

Grytskär sijaitsee väylän eteläpuolella, Rödjanista kaakkoon. Saari muodostaa yhdessä Fladalandetin kanssa U-muotoisen poukaman joka oli ainakin itätuulille supersuojaisa. Suojaisuuden takia siellä oli myös aika paljon hyttysiä, ja itse saaressa jostain syystä hillittömästi muurahaisia. Länsipuolelta saari vaikuttaa koskemattomalta erämaalta, mutta itäpuolella oli puinen laituri ja rakennuksia. Googlailu paljasti jälkeenpäin että Melontatehdas järjestää siellä kursseja. Viereisellä Fladalandetilla olisi vessa ja nuotiopaikka, Grytskärillä ei, mutta oma grilli toimi rantakalliolla hyvin.

Rödjanin sauna.

Rödjanin rantapuoti: täältä saatiin kahvia ja savukalaa.

Grytskäristä tehtiin päiväretki kuuluisaan Rödjaniin, joka on kansallispuiston opastuspiste. Siitä on kuljettu ennenkin ohi, mutta laiturin muutamat paikat ovat olleett täynnä. Laiturista länteen on kalllioon maalattu P, siellä on lenkkejä ja mahdollisuus ankkuroitua. Sellaistakin näkee että purjeveneet kiinnittyvät Skedön ympärille (Norrklobbarna) ja tulevat sieltä jollalla kahville. Sesonki ei kuulemma ollut alkanut Rödjanissakaan. Kahvi oli kunnon pannukahvia, koirat ystävällisiä ja savukala erittäin paikallista. Sadepilvet vähän uhkailivat mutta kiersimme kuitenkin luontopolun, ja jonkun ihme ajatushäiriön takia ilman hyttysmyrkkyä.  Luontopolulla näkyy järvi ja suota ja sankkaa kuusimetsää ja näkötorni josta huomaa että ei me oikeastaan olla merellä vaan metsässä… muuta ei ehtinyt nähdä kun juostiin hyttysiä pakoon. Kuulemma siellä on peuroja ja ilveksiä.

Tämä peura nähtiin ikään kuin lohdutukseksi kotimatkalla pikkusaaressa Pentalan ja Stora Herrön välissä.

Tämä peura nähtiin ikään kuin lohdutukseksi kotimatkalla pikkusaaressa Pentalan ja Stora Herrön välissä.


Kommentit

  1. Tuo ensimmäinen on ihan uusi tuttavuus, en ole kuullutkaan. Rödjan sen sijaan on minulle tosi erityinen paikka, voih, sinne liittyy niin monta ihanaa muistoa, mm. ihka ensimmäiseltä purjehduskesältämme. Hauskaa, että olette käyneet siellä. Nyt siellä muuten ei taidakaan enää olla lampaita, mutta onneksi on kalastaja ja hyvät kalat! (Pst, tuo kuvassa näkyvä rakennus on rantavaja, sauna on ylempänä kalliolla.)

    • Kiitos korjauksesta; oli mulla saunastakin kuva mutta olkoon tämä artikkelissa. Naapuriveneen lapset puhuivat kyllä jotain lampaista.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: