Kirjoittanut Elena | 24.9.2012

Yöpurjehdus ja syysseikkailu

Pursiseurallamme oli talkoot saaritukikohdassa, hyvä syy lähteä syksyn viimeiselle viikonloppuretkelle sinne.

Syys on kuitenkin tullut ja aurinko laskee aikaisin, joten lyhyenkään työpäivän jälkeen ei pääse kovin pitkälle ennen pimeän tuloa. Perjantaina päivällä oli sadekuuroja, mutta iltapäivä ja ilta olivat kauniit ja vene kulki hyvin. Tuuli oli vastainen joten matka eteni hitaasti. Ensimmäinen pimeäpujehdus houkutti. Päätimme jatkaa Lähteelään asti, ajatellen myös että on helpompi rantautua kunnolliselle laiturille. Seuraava sade lähestyi lännestä ja ilta pimeni varsin nopeasti. No, meilläpä oli searchlight, ja kaikissa
merimerkeissä on heijastimet.

Viitta searchlightin valossa.

Viitta searchlightin valossa.

Sama tilanne päivänvalossa.

Jatko ei ollutkaan niin valoisa. Lähteelässä on katulamput laitureilla, mutta ne eivät olleet päällä. Ja se p*%&# ladattava akkukäyttöinen valaisin sanoi pifff ja himmeni juuri kun sopiva poiju oli nähty. Tähän loppui synkkä osa, sillä laiturilla seisoi naapuriveneen ystävällinen mies, valaisi laiturinreunan ja otti köyden vastaan. Ja ehdimme hoitaa iltatoimet ennen kuin sade alkoi.

Se mitä en kyllä ymmärrä Lähteelästä oli, että kioskin vieressä katulampussa oli valot ja laiturin töpseleihinkin taisi tulla, niin moni vene oli kiinnittynyt maasähköön. Niin että miksi laitureilla ei ollut valoja ?  Se mitä en ymmärrä itsestäni oli että miksi en muistanut leditaskulamppua ennen kuin paluumatkalla vessareissulta… no ehkä mä ymmärrän. Hätätila.

Ensi kesän muistilistalle: ladataan valaisinta säännöllisesti. Ostetaan otsalamppu. Kehitetään systeemi kattoluukun verhoksi, ehkä kumimattoa, joka estää sen ettei ikkuna jäähdy syysöinä niin paljoa että sen sisäpintaan tiivistyy runsaasti vettä.

Talkoisiin ehdittiin ennen lounasaikaa ja talkoiltiin ja saunottiin ja vetäydyttiin ihailemaan näyttävää ukonilmaa.

Searchlight saatiin ladattua ennen paluumatkaa (onneksi siihen on laturit sekä vene- että maasähkölle). Silti lähdettiin sunnuntaina ajoissa liikkeelle, että ehdittäisin varmasti illaksi kotiin. Tuuli
oli kääntynyt jälleen varsin vastaiseksi, ja lisäksi voimistunut lähelle kymmentä m/s. Aamulla kyllä satoi mutta päätettin, että pukeudutaan kunnolla eikä jäädä odottamaan sateen loppumista. Se oli aika viisasta, yhdeksän ja puoli tuntia myöhemmin kiinnityttiin kotilaituriin ja sade jatkui edelleen.

Maisemakuvia paluumatkalta. Ei viitsitty kastella kameraa.

Sade oli jatkuvaa, tuuli oli vastaista mutta mieli pysyi korkealla ja vitsit onnahtelevina. Sivutuuliosuudella pidettiin GPS:n päällä muovipussia ja harjoiteltiin purjehdusta kartan ja kompassin avulla; se on turvallisuustekijä siksikin, että maa- ja merimerkkien lisäksi tulee tähystettyä ne harvat sadesäällä liikkeellä olevat veneet ja kalaverkot.

Mainokset

Responses

  1. Arvokkaita kokemuksia. Vaikka kaikki ei menekkään putkeen, niin ensi kerralla sitten on jo helpompaa. Näin se on meilläkin mennyt. Pitääpä itse käydä ostamassa isompi taskulamppu veneeseen, jos joutuu noita viittoja etsimään vielä tässä syksyn aikana.

    • Olin etsimässä linkkiä mutta en löytänyt, meidän on sellainen jota Biltema mainosti isosti kesällä olisko ollut 19,90 (K-raudassa näytti Airamin vastaava olevan nyt tarjouksessa). Sitä voi käyttää myös niin että laittaa latausjohdon suoraan veneessä olevaan auton tupakansytytintä vastaavaan töpseliin; meillä niitä on kaksi ja toinen on lähellä kansiluukkua, toinen lähellä pääovea (sille on fiksumpikin nimi). Ladattuna toimii manuaalin mukaan kolme tuntia, mutta lataus siis näköjään purkautuu kun valaisin seisoo pitkään käyttämättömänä veneessä.

  2. Hauskat maisemakuvat tosiaan! 😀


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: