Kirjoittanut Elena | 19.8.2012

Espoon saarilla kesästä syksyyn

Lauantaina oli yksi kauneimmista kesäpäivistä. Tuuliennusteen ajoitus osui nappiin: lähdettiin lähes tyynessä, mutta kun ehdittiin ulos Käärmeluotojen lomasta, tuuli jo sen verran että saattoi nostaa purjeet. Kevein käsin purjehdittiin tasaisesti yltyvässä tuulessa, kunnen Kytön tienoilla länsituulta oli jo melkein liikaa.

Tuult,a aaltoja, takana nousee kuuropilvi.

Ajatus oli yöpyä Stora Brandöllä, mutta laituri oli täyten pakattu ja ankkuripuolella tuuli liikaa.  Stora Herröhön mahtui, mutta tuulen ja aaltojen suunta ei ollut paras mahdollinen. Siihen kuitenkin jäätiin. Vierailu oli kovan onnen reissu: käsi jäi veneen ja laiturin väliin (mustelmilla selvittiin), sitten laitettiin vene huomaavaisesti lähelle laituria että käsivaivainenkin voisi hypellä laiturille ja vähän myöhemmin keula kolahti tappaja-aalloissa samaan laituriin ja keulavalo rysähti jälleen rikki (sama lamppu kuin vuonna 2010 Kaunissaaressa), no venettä siirrettin kauemmaksi ja niinpä kattilankansi kierähti laiturin ja veneen välistä syvyyksiin. Grillatusta maksasta tuli ylikypsää ja sienirisotosta vaisua. Ja molemmat kahvipurkit jäi kotiin. Pekoneista tuli kuitenkin hyvät, ja nukkuminen oli vähemmän hikistä kuin kaupungissa.

Aamulla naapuriveneessäkin nukuttiin kuulemma pitempään kuin aikoihin. Harmaat pilvet roikkuivat puunlatvoissa, ajoittain ripsaisi vähän vettä ja tuuli oli heikonlaista. Syksyn tuntua ilmassa, kanervat kukkivat ja puolukat alkavat punertua.

Rauhallisesti lähdettiin liikkelle, ja käytiin mennessämme katselemassa Rövarenin mahdolliset ankkurointipaikat. Vieressä on vielä idyllisempi Rövargrundet, mutta sen laituriin ei saa veneillä kiinnittyä; kalliossa on renkaita mutta syväyksistä ei ole tietoa, purjeveneitä siinä ei ole nähty, ja varsin avonainenhan paikka on.

Rövargrundet.

Tehtiin toinenkin harharetki: ajettiin Pentalan rantaa ja Soukan edustalle asti. Pentalassa on salaperäinen ESF:n ravintola Paven, jonka pihalla näkyi iso kyltti ”Öppet – Auki” (verkkosivujensa mukaan avaa sunnuntaisin vasta yhdeltä). Aamulla oli jouduttu lähtemään ilman kahvia, ja vähän kiinnosti, mutta mistään ei käy ilmi saisiko sieltä kahviakin vai vain vuodenajan raaka-aineista tehdyn kolmen ruokalajin menun. Ei oikein ollut valkoisten pöytäliinojen olo.

Ajetiin sisäreittiä Stora Bodön nurkalle missä nostettiin purjeet ja siitä sitten livuttiin pikkuhiljaa kotisatamaan.

Mainokset

Responses

  1. Onneksi selvisit mustelmilla. Aika massat on kyseessä, kun vene laituria vastaan heilahtaa. Maksasta en välitä, mutta tuo sienirisotton epäonnistuminen kyllä pistäisi harmittamaan ja kahviton aamu vielä enemmän.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: