Kirjoittanut Elena | 17.6.2012

Tuuliennusteista

Tänä kesänä meidän laiturille on palannut kaksi ihailemaamme purhjehtijaa kalpeina, toinen kakkosreivillä, toinen revenneen etupurjeen kanssa. Säistä on puhuttu paljon.

On ehkä hyvä hetki selittää mitä nuo oikeaan laitaan linkatut tuuliennusteet on.
Se missä lukee ”Tuuliennuste” on kahden vuorokauden ennuste sivulla ”Veneily.fi”. Selitystekstin mukaan ”Tuuliennusteet pohjautuvat Ilmatieteen laitoksen meteorologin editoimaan HIRLAM-dataan.” Hirlam-sivun mukaan mallin resoluutio on 7.5 km ja arvaan että editoidessaan meteorologi käyttää myös 2.5 km:n Harmonie-mallin tuloksia ennusteen alkuvaiheessa.

Tuuliennuste 17:6. klo 21

Me suunnitellaan purjehduksia yli 48 tunnin päähän, ja silloin käytetään noita GFS-malliin nojaavia sivustoja. GFS:n resoluutio on 27.5 km (minkä voi tulkita niin, että Bågaskärinkään ”piste” ei ole tuulimittarin kokoinen piste vaan keskiarvo tuonkokoisesta ruudusta). Ylimmässä GFS-linkissä on karttoja, alimmassa Windfinder-linkissä aikasarja Bågaskäriin (sieltä löytyy myös Isosaari; oletusarvona tuulen yksikkö on solmuja (kt) mutta voi vaihtaa m/s).  Se on siitä kiva sivu, että siellä näkyy puuskanopeudetkin. Sitä seuraamalla näkee myös miten viikko on liian pitkä aika tuuliennusteelle – tänään sunnuntaiaamuna  ensi sunnuntaiksi oli tarjolla 2-4 ms, nyt 6-9 m/s. Sen sijaan tämän illan keskituuli 15 puuskat 19 m/s siellä on ollut jo jonkun aikaa, samoin se yleinen säänkuva että vielä keskiviikkona on kymmenkunta m/s ja siitä se juhannuksen lähestyessä rauhoittuu.

Windfinder ennuste 17.6.2012

Liikkeellä ollessa sitten kurkitaan iPadilla Testbediä. Olen kauan kaivannut siellä tuulinuolia ja tutkakuvia samaan kuvaan, ja uuten iPhone -applettiin sellainen on kai tulossa. Tuossa  toiveessani on takana se ajatus, että keskimääräisen tuulen lisäksi ongelmia aiheuttava puuskat, ja yksittäiseen rajuun sadekuuroon liittyvät puuskat ovat niin lyhytaikainen ja paikallinen ilmiö, etteivät ne osu tuulimittariin ainakaan silloin kun minä sitä katson. Siksi välttelen punaisia ja pinkkejä pilkkuja tutkakuvissa jos voin.

Havainnot Helsingin majakalta 17.6.2012 (me ei oltu tuolla).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: